Nora Trädgård

Nora Trädgård

0156-260 6... Visa nummer
Noravägen TROSA GATMUN
610 74 VAGNHÄRAD

Om oss

Välkommen till Nora Trädgård! En personlig småskalig trädgård för alla som fascineras av växter och trädgård.

Bildgalleri

 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård
 • Nora Trädgård
  Nora Trädgård

Nora trädgård

Vägen där Nora trädgård ligger har urgamla anor.

Redan vikingar gick förbi på ”Tjudr-stigr” – Folkstigen, det som vi idag kallar ”Allmän väg”. Det finns flera runstenar utmed vägen. Norastenen berättar om ett brobygge: ”INGEMAR OCH ARNY LÄT RESA DENNA STEN OCH GÖRA BRO EFTER STENKIL, SIN SON GUD HJÄLPE HANS ANDE”. Förmodligen var det en kavelbro som byggdes över våtmarken.

Högre upp efter vägen, ungefär en km från Norastenen, står Tjuvstigestenarna. Här har Ingegerd låtit hugga runor på två stenar över sina söner Torkel och Styrbjörn – goda kämpar vars liv ändades i Österled. Här intill stenarna rastade Hertig Karl med sitt följe den 29 augusti 1568, under upproret mot sin bror kungen, Erik den XIV. En bra plats att rasta även idag!

Carl von Linné, åkte också förbi på väg till Öland den 15 maj 1741, då han tog in på Gästgiveriet på Åby gård. Åby gård och Nora gård finns med på en så tidig karta som 1679. Båda gårdarna har, liksom många andra i Noratrakten, sina rötter i järnåldern och finns nämnda i dokument från medeltiden.

Så Nora trädgård ligger i en mycket vacker bygd med en rik och mångfacetterad kulturhistoria full av spännande berättelser!

1971 byggdes trädgården upp.
Då gick E4:an förbi och det var alltid kö i kurvan vid Järna på söndagarna. Glass i Vagnhärad var en tradition för oss som åkte hem till Stockholm efter helgen.
Många har under åren handlat av Peter som drev Peters Plantshop från 1975. Då såldes allt, även perenner barrotade, och därför var våren och hösten den tid då man främst kunde plantera. 2000 började Brita arbeta i trädgården och sedan 2003 driver hon den.

Sortiment

Vi har växter av den bästa kvalitet vi kan uppbringa. Sortimentet följer också växtsäsongen för att du alltid ska kunna hitta något nytt och spännande. Vi startar med sättpotatis från både Stubbetorp och Larsviken. Frö och lök från Impecta och allt du kan tänkas behöva för att starta årets odling.

Blomsäsongen börjar i växthuset med penséer och allehanda lökväxter i kruka som tål en frostnatt eller två. Utbudet breddas för varje år och blir mer och mer intressant. Sen fyller vi butiken med buskar, träd, klematis, rhododendron och rosor. Vi söker att ha det bästa och har E-plantor där det är möjligt. Vi samarbetar främst med skickliga odlare i Mälardalen och Skåne. Helst så lokalodlat som möjligt.
Häckplantor tar vi hem på beställning för bästa kvalitet. Barrotade finns till salu från tidig vår till midsommar. Sen är det uppehåll med barrotsväxter till mitten av oktober då man kan ta upp dem ur jorden igen. De måste vara i vintervila då de flyttas från odlaren till trädgårdsägaren till skillnad från alla krukodlade växter som kan planteras hela växtsäsongen.

Barrväxter kommer mer och mer, särskilt de nya små sorterna som växer långsamt och håller formen under många år. Små träd att ha i kruka både sommar och vinter finner du också.
Perennerna kommer in i slutet av april då våren verkligen är här. Vi får nya leveranser varje vecka under hela våren och kan på så sätt tillgodose de flesta önskemål inom en vecka. Vi tar också emot beställningar om det är något särskilt du söker efter.

Från mitten av maj börjar vi ta in sommarblommorna. Ibland kommer frostnätter ända in i juni, järnnätterna, men man kan alltid skydda sina känsliga växter med fiberduk. Flera lager till och med.

Nu är butiken full av härliga spännande och färgrika växter som bara väntar på att få komma ut i en trädgård och få utvecklas vidare och frodas. Ute i trädgården kan du njuta av en ekologisk glass i en avskild pergola eller vandra mellan pioner och rosor.

Vi för även tillbehör och jordprodukter. Emmaljunga har levererat jord i flera år och vi har dessutom en egen jordblandning som alla näringskrävande växter trivs bra i, allt från pelargoner till rosor.

TrädgårdsKaféet

Trädgårdskaféet slog upp sina portar på Nora trädgård under sommaren 2014. Nu har kaféet utökat med ett fint växthus längst upp i trädgården. Sittplatser finns både ute i trädgården och inne det nybyggda växthuset.

Målet är att använda ekologiska och sunda råvaror, gärna lokala och närodlade. Växthuset bjuder nu på sköna stunder när vinden blåser hårt och regnet faller ner över den sjudande grönskan & Trädgårdskaféet håller öppet alla dagar oavsett vad vädergudarna bjuder på. Både lunch och godaste fikan serveras hela dagen. Välkommen in för en paus!

Slå oss en signal på 076-062 66 66 om du vill komma i kontakt med oss för tex boka fika eller lunch för ett större sällskap.

omdömen

Innehållet nedan är skapat av våra användare
Hämtar...